Убит ли е? Русия обвини Месюрие в шпионаж, откриха го мъртъв

Той е един от основателите на "Белите каски"
11 ное 2019 19:00, Нели Христова
125
Убит ли е? Русия обвини Месюрие в шпионаж, откриха го мъртъв
Снимка: Twitter

Трупът на Джеймс ле Месюрие, бивши британски военен и основател на групата за спешна помощ в Сирия „Белите каски“ е открит край дома му в Истанбул. Това се случва само няколко дни, след като Русия го обяви за шпионин. Веднага се появиха и подозрения, че е бил убит.

Британецът е директор на благотворителната организация Mayday, която обучаваше членове на Сирийската гражданска защита. Той изигра основна роля в създаването на "Белите каски“ в Турция през 2013 година. Три години по-късно, заради работата си, получи Орден на Британската империя.

Причината за смъртта му още не е ясна, но според някои турски медии, той е паднал от балкона на апартамента си в Истанбул.

Това се случва само три дни след като говорителят на външния министър на Русия Мария Захарова обяви  Джеймс ле Месюрие за „бивш агент на МИ6, който е бил забелязван навсякъде по света“.

"Уведомиха ни, че е умрял. Това, което прочетохме е, че са намерили тялото му извън дома му в Истанбул. Полицията разследва случая и все още няма заключение по него. Чакаме полицейския доклад“, казва ръководителят на "Белите каски“ Рийд Ал Салах пред The Independent. Той признава, че всички са съсипани от смъртта на Джеймс, който "им помогнал толкова много“.

Съсед казва пред  Reuters, че тялото на Месюрие е било намерено в понеделник, а обстоятелствата около смъртта му са неясни.

Той оставя две деца сирачета.

"Белите каски“ са спасили много човешки животи по време на гражданската война в Сирия, когато определени региони са бомбандирани от сирийската и руската армия. Mayday е нестопанска организация с офиси в Амстердам и Истанбул, чиито проекти се финансират от ООН и различни правителства.

В петък Мария Захарова заяви, че той е „шпионин“, който е работил на Балканите и Близкия изток. Тя обвини "Белите каски“ в подкрепа на терористите и се усъмни, че са си измисляли въздушните удари в Сирия, за да накърняват името на руските и сирийските военни сили. Захарова също така добави, че те отново организират провокация и ще инсценират фалшиви химични атаки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До House M.D.А Джон льо Каре какъв е?Ти си семпло момче, ясно? А passive ли си?
95
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До истината за РусияС "Курск" стана това, което стона с "Трешър" и "Скорпион" с разликата, че му помогнаха американците и после избягаха като бити пиддери!
94
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Нищо новоДришъл, ти можеш да се кефиш само с активен хомо! Дано те кефят по-често! Да си чувал случайно, че КГБ не съществува от 1991 г.?
93
1
 
3
 
! Отговори
Reptile преди 4 години
Жалко за децата му. Очевидно е, че не можеш да живееш от това да водиш хуманитарни мисии. Както е очевидно, че някой Ти плаща за това. Както е очевидно, че си длъжен да изпълняваш поръчките на ЦЕНТРАЛАТА...Както е очевидно, че има пострадали от тези поръчки, но в случая Те имат дълга и всемогъща ръка...СЛАВА ЗА НЕПРИМИРИМИТЕ ВОИНИ НА ПРАВОСЛАВИЕТО!
92
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Белите каски" се опечалиха като инструмент за спекулации, инсценирани "атаки" на Асад срещу цивилни, което беше използвано за причина НАТО да бомбардира официалната сирийска държава. Пореден пример за троянски кон прикрит под хуманитарна подкрепа! Наложи се директорът на БиБиСи да признае за фалшивия репортаж за химическа атака, но този срам за Британия се чу само веднъж в цензурираното европейско медийно пространство и се потули. И да, логично е, че британците сами са го очистили.
91
6
 
1
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 години
Поредният епизод от тайната война между КГБ и МИ6. Жалко, че не разгласяват смъртта на руските шпиони, че да се кефим и ние на това.
90
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
бомбаНдирани!?!?!?
89
1
 
8
 
! Отговори
Adolfo Hit преди 4 години
Ами, веднъж стомна за водичка, дваж стомна за (лъжи.. чка) триж стомна за(химическа... атачка) старите хора казват... на лъжата краката са били късички! Аз бих добавил... криле също нямала! Да би право хортувала, не би чудо видувала...Светът е залят от лъжливи тарикати, които от време на време се мъчат да... литнат.
88
1
 
10
 
! Отговори
:-) преди 4 години
Даа, белите каски, които скалъпиха фалшивата постановка че град Дума е обгазен. След това подлъгани от интригата им американците бомбиха и избиха стотици хора в Сирия. Господ забавя но не забравя! Да се пържи в ада, където му е мястото заедно с троловете на Сожрос
87
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Руските лайнаА ти като един голям и силен бял кръстоносец защо не идеш да помогнеш на бедните сириици в борбата им с Русия, *** да знаеш няма да е същото като да пишеш фекали по сайтовете. Хайде нали си недоволен от несправедливостта, през Турция и там. Даже и на лагер ще те пратят да се научиш да стреляш.*** като тръгваш не забравяй да си запазиш място в гробищния парк, може и да не е много ще те върнат на попара.
86
9
 
5
 
! Отговори
Руските лайна преди 4 години
Избиха милиони сирици докато окупират СирияАко някой си мисли че войната там е свършила - бърка здраво
85
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И продължавате да блокирате ИП адреси като весник " факти" . Дано всички нещастия да ви налегнат . Смъртта да отнеме близките ви а вие да гледате безпомощно
84
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Голяма работа! Едно нищожество по малко
83
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 96Що Америка не прави ли същото, те и закон даже са си приели срещу хората застрашаващи американските интереси.
82
1
 
15
 
! Отговори
мдааа преди 4 години
Трафикант, маскиран зад гръмки имена на хуманитерни организации. Така му е било писано, Оня от горе гледа.
81
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всеки вдигнал ръка срещу Русия, се обявява за терорист. Колко удобно и модерно!
80
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 94А както става ясно напоследък от санкциите смисъл няма ако си слушал Макрон.Европа почва да усеща дебелия да я притиска от две страни а скоро и от трета и ще гледаме скоро преориентации в поведенията.
79
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 91Не се притеснявай те рашките си ги оперират такива елементчета, както се вижда и хич не се притесняват от това, а какво ще е мнението на калинките в България е все тая. Те ако разчитат на нас охо пиши ги бегали. Лошото е, че накрая пак ще сме от губещата страна и пак у нас ще е пениса.
78
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
FYI белите каски са терористи
77
19
 
4
 
! Отговори
НОМЕР2 преди 4 години
Убийство! Всички, които не са с Русия, са шпиони и биват убити!

Спонсорирани публикации